Boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Boya yapmaya başlamadan önce her işte olduğu gibi yapacağımız işte en ince detayına kadar bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Boya ustaları ve bu işe gönül verenler için hazırlamış olduğumuz makalemizi baştan sona bir solukta okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. Sormak istedğiniz sorularınızı bizlere yorum olarak gönderebilirsiniz.

Boya alırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Boyanın rengi , dayanıklılığı , silinebilir olması , küf ve mantar oluşumuna engel olması gibi özelliklere bakılmalıdır.

Kaç yılda bir boya yapmak uygun olur ? 

Bir mekanın kaç yılda bir boyanması uygun olur sorusunun cevabını vermek zordur. Çünkü öyle ev vardır çok hor kullanılmıştır  bir sene sonra tekrar boya gerekebilir. Fakat öyle ev vardır ki , ev rutubetsizdir , temizdir , duvarlar sürekli silinmiş , boya yapılırken usta eller tarafından yapılmış ve kaliteli boya kullanılmıştır. Bu durumda 7-8 sene sonra bile boyansa uygun olabilir.

Boya rengi neye göre seçilmeli? B

oyanacak alanın ışık durumu göz önünde bulundurulmalı, doğal ışık ve elektrik ışığı altında renklerin farklı algılanabileceği unutulmamalıdır. Seçilen rengin mekandaki eşyalarla uyum sağlamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca koyu renklerin mekanı dar , açık renklerin mekanı geniş gösterdiği unutulmamalıdır. Renklerin ruh ve psikolojiye etkileri de göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Rulolar neye göre tercih edilir? 

Boyanın cinsi, uygulanacak yüzeyin durumu, tavanda mı, iç cephede mi ya da dış cephede mi kullanılacak olması rulo tercihimizi belirler. İç cephede su veya solvent bazlı, saten boyalarda kısa tüylü saten rulolar kullanılmalı. Plastik boyalar uygulanacaksa plastik boya rulosu tercih edilmelidir. Dış cephe uygulamalarında boyanın cinsine göre mercan ya da posteki rulolar tercih edilmelidir.

Doğru boya için yüzey nasıl olmalı? 

Öncelikle eski boyaya ait döküntüler varsa sökülmeli duvarlarda çatlaklar varsa giderilmeli , yüzeye zımpara uygulanmalı , boyadan önce astar vurulmalı ve üzerine en az iki kat boya uygulanmalıdır.

Artan boya nasıl muhafaza edilmelidir ?

Eğer boyanız arttıysa , boyanın yapısına uygun seyrelti malzemesini boya karıştırmadan üstüne dökün. Artan boya , plastik boya ise üzerine su dökün. Artan boya sentetik bir boya ise üzerine boyayla karıştırmadan sentetik tiner dökmelisiniz. Tineri çok fazla dökmeyin. Dökülen tiner  yüzeyde olmalıdır. Bunun ayarını iyi yapmalısınız. Hangi boya olursa olsun kapağını çok sıkı takmakta fayda var. Boya en ufak bir hava alırsa uzun vadede katılaşma gerçekleşebilir.

Küflü yüzeylere uygulanacak boyalar

Küflü yüzeylere direkt uygulama yapılmaz. Önce yüzeyleri çamaşır suyu katkılı su (1 birim çamaşır suyu 3 birim su) ile temizlemek, kuruduktan sonra astar ve boya uygulaması yapmak gerekir. Boya seçiminde antibakteriyel özellikli ve küf mantar oluşumunu geciktiren özellikte bir boya tercih edilmelidir. Polisan Elegans Antiaging veya Elegans Extra yüzeylere uygulanabilir. Dyo için içten rutubet oluşuyorsa Dyoterm , dıştan rutubet oluşuyorsa Dyoplast kullanılabilir. Filli boya’nın yüzeye capotax temizleyici solisyon ve üzerine Indeko Home veya İndeko W kullanılabilir. Marshall hijyen ipek mat kullanılabilir.

Tüketilecek boya miktarı hesaplama 

Boya miktarı hesaplanırken kaba taslak bir hesap kullanılır. Örneğin 125 metre kare daireniz var. Tavanları hesap ederken 125 x 0,80 =100 metrekare tavan. Duvarları hesap ederken 125 x 2,20=275 metre kare duvar olarak ortalama değerler bulabilirsiniz. Kullanacağınız boyanın yüzey talimatına göre metrekarede ne kadar kullanılıyorsa hesapladığınız ortalama yüzey alanlarına göre boya alabilirsiniz.

Solvent bazlı ve su bazlı boyalar arasındaki farklar nelerdir? 

Su ile inceltilen boyalar su bazlı, solvent ile inceltilen boyalar ise solvent bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar daha hızlı kurur ve kokusuzdur. Nefes alma özelliği (buhar geçirgenliği) daha yüksektir.Genel tabirle adında da anlaşılacağı üzere solvent(ör /tiner) ile inceltilebilen boya demektir. Kuruma ve sürme sırasında dışarıya koku verirler. Bu yüzden uygulanan yüzeyler çok iyi havalandırılmalı ve boya yapılırken koruyucu maske takılmalıdır. Yanıcı ve parlayıcı özellik gösterirler.Su bazlı boyaların solvent bazlı boyalara göre dirençleri daha düşüktür ve daha mattırlar. İç cephelerdeki kullanım oranı giderek düşmektedir. Parlak olmalarıyla tanınan bu boyalar yağlı boya diye tabir edilirler. Genellikle demir yüzeyle, ahşap yüzeyler ve metal aksanlar da kullanılır. Solvent boyaların iki türü vardır. Solvent bazlı boyalarda, duvar boyası olarak saten boyalar tercih edilir. Yağlı boyalar ise daha çok metal yüzeyler üzerinde kullanılır.Ayrıca solvent boya yüzeye kalın bir film tabakası oluşturarak,sürülür ve duvarın nefes almasını engeller.

Duvarlara neden astar vurulur? 

Boyanın duvara daha iyi uyum sağlaması ve boya sarfiyatının en aza indirmek için astar kullanılır. Astar fiyatları boya fiyatları kadar yüksek olmasa da astar uygulamanın işçilik ve malzeme maliyeti vardır.

Yeni Boyanmış duvarlar neden çatlak olur? 

Bu çatlamaların en önemli nedeni, gereğinden kalın bir boya tabakası uygulanmasıdır. Yüzeydeki kat daha çabuk kurur ve alt katların kuruması daha uzun zaman alır. Bu sorun üst kat boya filminde çatlamalara neden olabilir.Ayrıca boya uygulanan yüzey iyi temizlenmemişse de yüzeyde boya filminde çatlamalar oluşabilir.

Boya yapılmış bir fırça veya rulo tekrardan nasıl kullanılır? 

Boya solvent bazlı ve yakın zamandan tekrar kullanılacaksa tinerli bir kabın içinde bekletilebilir. Eğer uzun vadede kullanılmayacaksa , boyanın içine bırakılıp kapağı iyice kapatılabilir. Fırçayı veya ruloyu tinerle, yıkamak tiner sarfiyatı açısından pahalıya neden olabilir.

Boya ,su bazlı ise fırça veya rulo su ile yıkanabilir. Solvent ise yine yukarıda bahsettiğimiz yöntemler uygulanabilir. Fakat açıkça söylemek gerekirse su bazlı boyalarda fırçalar ve rulolar su ile kolaylıkla yıkanabiliyor. Solvent boya uygulanmış fırça ve rulolarda iş biraz daha zor .

Saten ve ipeksi mat ne demektir? 

Belirtilen ifadeler boya yüzey parlaklık derecelerini ifade etmektedir. Saten boyalar yarımat olarak, ipeksi matlar da yumurta kabuğu parlaklıklarını ifade ederler. Saten ve ipeksi mat boyalardan istenen estetiğin alınabilmesi için macunlu ve düz yüzeylere uygulanması gerekmektedir.

Yüzeydeki boya sentetik mi yoksa su bazlı mı nasıl anlaşılır ?
Islak bir beze bulaşık deterjanı damlatılıp duvara sert bir biçimde bastırarak silinmeli. Eğer bez üzerinde iz oluşuyorsa boya su bazlıdır. Eğer iz oluşmuyorsa saten boyadır.

Boyaların litre ve kg ayrımları

Boya akışkan ve sıvı bir malzeme olduğu için ölçüm birimi litredir. Boyalarda önemli olan 1 litre boya ile boyanan alan miktarıdır. Ağırlık üzerinden yapılan hesaplamalar aynı cins boyanın farklı renklerinde de olmak üzere yanlış hesaplama yapmamıza, yanılgıya düşmemize sebep olur. Bunu sebebi de; her boya cinsinin ve renginin özgül ağırlığı farklıdır.

Kartelalardan renk seçmek ne kadar sağlıklıdır? 

Kartela basımlarında, en hassas çalışmalar yapıldığı halde renk hiçbir zaman birebir aynı değildir. Bunun yanında basım sırasında oluşabilen hatalar, rengin sapmasına neden olmaktadır. Ayrıca matlık parlaklık değeri ve büyük alanda rengin göz tarafından algılanması farklıdır. Bu tip problemleri aşmak için, nihai seçim için kutu üstündeki bir damla boyaya bakılması daha doğru bir yaklaşımdır.

Boyalar hangi oranda inceltilmeli ? 

Ambalajları üzerinde ve teknik bültenlerinde yazılı oranlara muhakkak uyulmalıdır. Her boyanın farklı inceltme oranları bulunmaktadır. İnceltme oranı kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir.Ayrıca inceltme oranı kullanılacak olan boyama aletine göre de değişmektedir. Boyayı belirtilen oranlardan fazla inceltirsek boyanın örtücülüğü ve uygulandığı yüzeye yapışma kabiliyeti azalır. Bu da boyanın yapması gereken koruma ve dekoratif işlevlerinin etkisini azaltır.

Boyalar yanıcımıdır? 

Su bazlı boyalar yanıcı değildir. Solvent bazlı boyalar yanıcı ve parlayıcıdır.

Boyaların kabarma sorunu nedir ve nasıl önlenir ? 

Boyaların kabarması genellikle; yüzey temizliğinin iyi yapılmadığı hallerde, rutubet ve nemli yüzeylerin üzerine uygulama yapıldığında veya uygun astarlar kullanılmadığında meydana gelir. Önleyebilmek için uygulama öncesinde yüzeyin her türlü kir, toz, yağ ve kabarmış eski boyalardan iyice temizlenerek uygulama yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca rutubet ve nemli yüzeylere boya uygulamadan önce yüzeyin rutubet ve nem probleminin çözülmesi gerekir. Bu sorun çözülmeden boya uygulamasının iyi sonuç vermesi beklenemez.

boya badana ustası, boya badana fiyatları, boya badana istanbul, boya badana fiyatları 2018, boya badana fiyat hesaplama, boya badana ustası arayanlar, boya badana işleri, boya badana işçilik fiyatları

Bunlarda var

,
Yardımcı olmamı ister misiniz ?