Çatı ve tavanlarda izolasyon nasıl yapılır ?

buhar kesici örtüÇatı sistemi, alttan buhar kesici ile su buharına karşı korunurken, üstte uygulanan su yalıtım örtüsü suyun yapı elemanlarına ulasmasını önler. Uygulama yapılacak beton yüzeyin iyice temizlenmesinin ardından ve kuru durumda iken astar olarak m²’ye en az 0,400 kg. sarf edilecek biçimde TS113’e uygun soguk uygulamalı asfalt emilsiyonu sürülür. Su buharının, ısı yalıtımının içerisinden geçerek su yalıtım örtüsü altında birikmesi ve yogusması sonucu, ısı yalıtımının islevini kaybetmesini ve örtülerin tahrip olmasını önlemek için; ısı yalıtımının altına (sıcak tarafa) yüksek performanslı buhar kesici uygulanmalıdır. Astar kuruduktan sonra buhar kesici katman (örnegin; cam tülü tasıyıcılı polimer bitümlü örtü) seritsel olarak yapıstırılır. Buhar kesici uygulamalarında ek yerleri tam yapıstırılmalıdır. Buhar kesici katman üzerine, ısı yalıtım levhaları sasırtmalı olarak ek yerlerinde derz olusmayacak sekilde noktasal bitümle yapıstırılır. Isı yalıtım malzemesi, su yalıtım malzemesinin yapıstırma sıcaklıgına dayanıklı ve rijit ise (Taşyünü) su yalıtım malzemesi dogrudan ısı yalıtım malzemesi üzerine uygulanabilir.

Eger ısı yalıtım malzemesi, su yalıtım malzemesinin yapıştırma sıcaklıgına dayanıklı ve rijit degil ise yalıtım katmanı üzerine egim betonu dökülmeli ve su yalıtım malzemesi egim betonun üzerine uygulanmalıdır. Böylece ısı yalıtım malzemesi yapıstırma sıcaklıgından korunur ve yayılı yük altında rijitligi bozulmadan islevini yerine getirerek üzerinde gezilmeyen teras çatı detayı tamamlanır. Gerek, çift kat uygulanan bitüm esaslı membraların son katı, gerekse de tek kat uygulanan sentetik su yalıtım örtüleri; gece/gündüz ve yaz/kıs sıcaklık farkı sebebiyle olusabilecek ısıl gerilmeleri azaltmak ve U.V etkilerinden korunmak amacıyla günes ısınını yansıtıcı bir bitis tabakası ile korunmalıdır. Bu amaçla, mineral kaplı su yalıtım örtüleri veya çakıl tabakası bitis tabakası olarak kullanılabilir.

  • Mutlaka yogusma tahkiki yapılmalıdır.
  • Sıcak çatılarda, su yalıtım örtüleri en üstte oldugu takdirde, gece-gündüz, yaz-kıs sıcaklık farkları dolayısıyla olusan ısıl sokları azaltmak amacıyla, günes ısını yansıtıcı ve bir bitis tabakası ile korunmalıdır.
  • Tek kat sentetik su yalıtım örtüleri için ek yerlerinin yapıstırılmasında üretici firmaların tavsiyelerine titizlikle uyulmalıdır.
  • Tasma ve su birikmesini önleyecek yeterli sayıda gider bırakılmalıdır. Aksi taktirde ısıtma sogutma dönemlerinde su yalıtım örtüsü daha fazla ısıl soka maruz kalacaktır.
  • Yanıcı ısı yalıtım malzemeleri kullanılan sıcak çatı uygulamalarında salumo alevi kullanarak yapılan bitümlü örtü tespiti sırasında gerekli yangın güvenlik önlemleri alınmalıdır.
  • Bu uygulamada su buharı, ısı yalıtımı içinden geçerek, su yalıtım örtüsü altında yoğusma yaparak ısı yalıtımının bozulmasına ve su yalıtım örtüsünün kısa zamanda tahrip olmasına neden olmaması için ısı yalıtım tabakasının altına yüksek performanslı bir buhar kesici tabaka uygulanmalıdır. Mevcut binalarda su yalıtım örtüsü varsa, bu su yalıtım tabakası buhar kesici olarak kabul edilir, yoksa buhar kesici kullanılmalıdır. Buhar kesici tabaka alt zemine tüm yüzeyi ile yapıstırılmalı ve ek yerleri sıcak bitüm ile doldurulmalıdır. Buhar kesici tabaka en az 15 cm ısı yalıtımmalzemesi üzerine döndürülmeli ve üstteki su yalıtım örtüsü ile birbirine yapıstırılmalıdır. Böylece ısı yalıtım tabakası alttan buhar kesici üstten su yalıtım örtüsü ile bohçalanmıs olacaktır.
  • Isı yalıtım malzemesinin sürekliliginin bozuldugu noktalarda, (duvar-çatı birlesim noktaları, boruların çatıyı deldigi noktalar vb.) ısı köprüleri olusur ve bu noktalarda yogusma gerçeklesir. Çatı-duvar birlesimlerinde ısı yalıtım malzemesinin sürekli olması saglanmalıdır. Betonarme teras sıcak çatılarda ısı yalıtımı mutlaka parapet kenarlarına döndürülmeli ve duvar ısı yalıtımı ile iliskilendirilmelidir.
  • Çelik konstrüksiyon yapılarda, çatı makası vb. tasıyıcı konstrüksiyonun bulundugu çatı boslugunun yan kenarlarında çatı hizasına kadar ısı yalıtımının sürekliligi  saglanmalıdır.
  • Isı yalıtımını delip geçen tüm borular mutlaka yalıtılmalıdır. Buhar direnci yüksek yalıtım veya buhar kesici folyo ile birlestirilmis ısı yalıtım malzemeleri ile su buharının borulara ve yogusma olabilecek düsük sıcaklıklı noktalara ulasması önlenmelidir.
  • Su yalıtımının altında yapılan egim betonu ile suyun süzgece dogru akması ve tahliye borusuna verilmesi saglanmalıdır.

Bunlarda var

, ,
Yardımcı olmamı ister misiniz ?